Stieber vrijloopkoppelingen en lagers

doorJustin

Stieber vrijloopkoppelingen en lagers

Stieber is een merk dat marktleider is in vrijloopkoppelingen en terugloopsperren. Vrijloopkoppelingen zijn koppelingen die, als de aandrijfas sneller draait dan de aandrijving, de aandrijfas los koppelt van het wiel dat erbij hoort. Bijvoorbeeld om de dynamo in een auto te laten draaien, onafhankelijk van het toerental van de motor. Dat is beter voor de dynamo, en beter voor de multiriem. En het zorgt dat je niet zonder stroom komt te staan, want als de dynamo stil staat, laadt de accu niet op.

Werking vrijloopkoppeling

Stieber vrijloopkoppelingen brengen de koppel over door middel van wrijving. Dit doen ze in één draairichting, in de andere richting kan een element dan vrij draaien ten opzichte van het andere. De beweging is dus afhankelijk van de richting.

Vrijlooplagers hebben een binnen- en een buitenring, en werken met klem of kantelelementen, of met rolelementen. Deze elementen zijn tussen de binnen en buitenring gemonteerd. In de vrijlooprichting wordt maar één van de twee ringen aangedreven, de andere staat stil. In de andere richting worden beide wielen door middel van de klemelementen met elkaar verbonden, waardoor ze beide die richting op draaien.

Meerdere toepassingen

Vrijloopkoppelingen worden dus gebruikt als vrijloop oftewel éénrichtingslagers, om te indexeren in centrifugaalkoppelingen, en als terugloopsper. Een terugloopsper is een backstop, die blokkeert bij een ongewenste looprichting.

Stieber levert een type dat werkt met behulp van kantellichaampjes, en een type dat werkt met behulp van cilindrische rollen. Die cilindrische rollen maken de koppeling ook bruikbaar als schakelbare koppeling. Het is geschikt om te gebruiken in zware omstandigheden, zoals een vervuilde omgeving.

Vrijloopkoppelingen zijn gelagerd te verkrijgen, en ongelagerd. Kogellagers zijn nodig, als axiale en radiale krachten een rol spelen.

Vrijloopkoppelingen kunnen in allerlei toepassingen gebruikt worden. Zoals machines voor de
papier-, verpakkings- en voedselindustrie, machinebouw, en ook in de scheepsbouw. Het kunnen aandrijfcomponenten zijn voor pompen, elevatoren, ventilatoren, generatoren, transportbanden, achtbanen en boogschroefsystemen.

Advies

Moet je een vrijloopkoppeling kopen, en weet je niet zo goed welke? Ga dan kijken in een speciaalzaak voor koppelingen, daar weet men welke koppeling waarvoor dient, wat de voor- en nadelen zijn, en voor welke toepassingen een bepaalde koppeling het meest geschikt is.

De medewerkers kunnen je vertellen welke vrijloopkoppeling in jouw situatie het beste zijn werk doet. Dan kun je er zeker van zijn dat jouw apparatuur nog jaren goed zal functioneren. In ieder geval waar de koppeling zit. Vraag advies bij één van deze specialisten!

Over de auteur

Justin administrator